Nettisivun siteeraus

Monille verkkoon sisältöä tuottaville on varmaan aika ajoin tullut vastaan tilanteita, joissa olisi tarve siteerata toista nettijulkaisua, mutta miten nettisivun siteeraus tehdään oikeaoppisesti ja mitä sääntöjä tähän liittyy?

Sitaatin merkintä

Sitaatti on hyvä merkitä selvästi, jolloin lukija ymmärtää heti ensisilmäyksellä, että kyseessä on sitaatti.

Esimerkiksi alla oleva teksti on lainattu Wikipediasta ja se on selkeästi merkitty sitaatiksi.

Tekijänoikeudellisen sitaattikäsitteen mukaan sitaatti on omaan esitykseen liittyvä, esimerkiksi sen väitteitä tukeva tai havainnollistava ote materiaalista, jonka tekijänoikeudet eivät ole sitaatin lainaajalla. Sitaattioikeus on oikeus, jonka mukaan ”julkistetusta teoksesta on lupa hyvän tavan mukaisesti ottaa lainauksia tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa”.

Blogeissa sitaatin tunnistaa useimmiten tekstikappaleen vasemmalla puolella olevasta pystyviivasta. Myös lainausmerkkejä näkee käytettävän.

Sen lisäksi, että sitaatti on selkeästi merkitty ja alkuperäinen lähde on ilmoitettu, niin hyviin tapoihin kuuluu myös linkittäminen alkuperäiseen lähteeseen.

Julkisen sanan neuvoston ohjeet

Julkisen sanan neuvosto on laatinut ”Lainaaminen 2010” nimellä kulkevan ohjeen siitä, kuinka siteeraus tehdään hyvien journalististen tapojen mukaisesti.

  • Lähde on mainittava selkeästi
  • Lähdemaininnan lisäksi pitää mahdollisuuksien mukaan liittää linkki alkuperäiseen lähteeseen


Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *